Czy kawa jest zdrowa?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Miliony ludzi ją uwielbiają i jestem pewien, że jesteś jednym z nich. Zapach kawy napełnia mnie przyjemnością, zwłaszcza gdy piję ją siedząc przy biurku. Kawa ma wiele zalet: Jest pyszna, świetnie smakuje ze śmietanką lub cukrem (albo z jednym i drugim), i może utrzymać Cię przez długi dzień lub noc bez drzemki. Kawa zawiera również kilka całkiem dobrych składników, które mogą mieć korzystny wpływ na Twoje zdrowie  -gdybyśmy tylko wiedzieli, co to dokładnie jest!

Sekcja: To napój o zerowej zawartości kalorii

Kolejnym dobrym powodem do picia kawy jest to, że jest to napój o zerowej zawartości kalorii. Możesz wykorzystać to na swoją korzyść, pijąc kawę zamiast napojów zawierających cukier, takich jak soda czy napoje sportowe. Jeśli będziesz pić jedną filiżankę czarnej kawy każdego ranka przez trzy miesiące i zastąpisz nią swój poranny napój gazowany, stracisz około 9 kilogramów — i to jeśli nie zmienisz niczego innego w swojej diecie lub nawykach ruchowych!

Może chronić przed cukrzycą typu 2

kawa najpopularniejsze może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Kilka badań wykazało, że osoby pijące kawę mają niższe ryzyko cukrzycy typu 2 niż osoby niepijące kawy, ale naukowcy nie wiedzą, dlaczego tak jest. Picie kawy zostało powiązane z innymi korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Nie jest jednak jasne, czy jeden lub więcej związków zawartych w kawie jest odpowiedzialny za potencjalne działanie ochronne przed stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i opornością na insulinę (które mogą prowadzić do cukrzycy typu 2).

 Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera

Wykazano, że kawa ma działanie ochronne na mózg. Według niektórych badań kawa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 50%.

Kawa jest pełna przeciwutleniaczy — związków, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki (niestabilne cząsteczki). Wolne rodniki mogą z czasem gromadzić się w organizmie, powodując stres oksydacyjny, który przyczynia się do związanych z wiekiem zaburzeń uczenia się i pamięci oraz zwiększa ryzyko rozwoju niektórych chorób neurologicznych, w tym choroby Alzheimera.

Jedno z badań wykazało, że osoby, które wypijały sześć porcji kawy kofeinowej dziennie, miały niższy poziom homocysteiny niż osoby, które wypijały mniej niż dwie filiżanki dziennie; wysoki poziom homocysteiny jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Inne badanie wykazało, że osoby, które piją około dwóch filiżanek kawy kofeinowej dziennie, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 60% w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją kawy (efekt ten wydaje się większy wśród kobiet). Kawa zawiera również lignany — związki roślinne związane z estrogenami, które w badaniach na zwierzętach wykazały, że

pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się raka piersi poza jego pierwotną lokalizację (przerzuty), zmniejszając współczynnik szans z 1:2 do 0:1 w przypadku regularnego spożywania przez dłuższy czas

 Może poprawić funkcjonowanie Twojego mózgu

Możesz być zaskoczony, że kofeina jest stymulantem, czyli lekiem, który zwiększa czujność i poprawia wydajność. W rzeczywistości ma podobne działanie na mózg jak amfetamina.

Kofeina może poprawić uwagę i koncentrację, pamięć, czujność i czas reakcji. Kofeina stymuluje centralny układ nerwowy (CNS) poprzez blokowanie receptorów adenozyny w mózgu — tych samych receptorów, z którymi wiąże się kofeina. Blokując je, jesteś w stanie dłużej pozostać przytomnym, ponieważ to właśnie te receptory są odpowiedzialne za to, że jesteśmy przede wszystkim zmęczeni