Niezależnie od tego, czy wolisz poranną kawę lekką i słodką, czy ciemną i gorzką – w świecie kawy z pewnością znajdziesz coś, co Cię zainteresuje. Jak kawa miała się na przestrzeni lat? Jakie są zwykłe i bardziej nietypowe odmiany?
Historia kawy – jak kawa zmieniała się na przestrzeni lat.
Kawa od wieków stanowi integralną część ludzkiej kultury. Uważa się, że pochodzi z Etiopii, a stamtąd kawa rozprzestrzeniła się po całej Afryce, aż trafiła do Europy. Po spopularyzowaniu w całej Europie w kolejnych dekadach, koloniści przywieźli kawę ze sobą, gdy zasiedlali Amerykę Północną. Był to początek komercyjnej produkcji na amerykańskich plantacjach, które później przekształciły się w “kawiarnie” – miejsca poświęcone wyłącznie serwowaniu filiżanek kawy.
W miarę upływu czasu i postępu technologicznego zmieniały się również metody parzenia różnych rodzajów kawy, np. napojów typu espresso, parzonych pod ciśnieniem przy użyciu specjalistycznych urządzeń, takich jak parownice czy prasy francuskie, które pozwalały baristom na uzyskanie przyjemnych i spójnych profili smakowych, niezależnie od tego, czy zamawiało się filiżankę gorącą czy mrożoną.
Różne odmiany i smaki dostępnych ziaren kawy
Ziarna kawy występują w różnych smakach i rodzajach, dzięki czemu kawosze na całym świecie mają w czym wybierać. Od jasnych, kwaskowych nut po głębokie, bogate, czekoladowe ziarenka – każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsze odmiany to Arabica i Robusta, ale coraz częściej pojawiają się też kawy specjalne, o wyjątkowych profilach smakowych, jak Geisha czy Blue Mountain, które mają swoich oddanych fanów.
W zależności od miejsca uprawy (wysokość nad poziomem morza), czasu palenia oraz dodatkowych zabiegów, takich jak dodawanie przypraw podczas palenia, kawa tworzy różne niuanse smakowe w każdej filiżance – żadne dwie filiżanki nie smakują tak samo. Można też tworzyć mieszanki, łącząc kilka rodzajów kawy, co daje jeszcze bardziej złożone doznania smakowe niż w przypadku pojedynczej odmiany.